Klik & Lees meer: Moeten en Maaren bij rijangst

De gedachten over het rijden baart je zorgen, zoals; ik krijg een ongeluk/ ik zie het allemaal niet meer zo scherp/ ik ben een obstakel voor de medeweggebruiker/ ik rij te langzaam. En zo kan je nog wel even doorgaan. Vandaag krijg je 2 belangrijke woorden mee die een wereld van verschil maken in het aanpakken van rijangst. Om je niet langer in spanning te houden krijg je meteen het eerste woord.


MOETEN

Als je “moet” tegen iemand zegt kan je als antwoord krijgen: ik moet helemaal niks of juist iemand die zegt ja dat is goed. Als je zaken “moet” van jezelf dan leg je onbewust de verantwoordelijkheid ergens anders of bij iemand anders.

Bijvoorbeeld, stel je zegt tegen jezelf: Ik moet de autosnelweg ontspannen kunnen rijden. Dit betekent dat als het niet lukt om ontspannen te rijden op de autosnelweg, je andere redenen kan aandragen waarom het niet lukte. Zoals: het was te druk of het regende, allemaal externe factoren die je makkelijk kan aanwijzen als “schuldige”

Maak van de zin: Ik WIL ontspannen rijden op de autosnelweg. Dit betekent dat jij op dat moment de verantwoordelijkheid neemt, jij wilt tenslotte iets.
Stel dat het nu niet gelukt was om ontspannen te rijden? Dan zou je iets kunnen veranderen aan jezelf waardoor het wel zou lukken. De verantwoordelijkheid hou je bij jezelf.

Het gevolg van deze switch is dat dit gevoel van verantwoordelijkheid ook een controle gevoel geeft in de auto. Jij bepaalt nu wat er gaat gebeuren en bent niet afhankelijk van externe factoren

Maar nu wat anders! Een veel gehoorde zin en het woord maar zit erin. Ken je dat mensen die zeggen; je hebt gelijk maar…


Het woord MAAR betekent: NEE

Bijvoorbeeld, ik wil wel de tunnel door MAAR het is zo donker. Vertaald zeg je dus; ik wil die tunnel niet door en ik vind dat spannend. Hoe dan wel?

Uit het voorbeeld hierboven kun je de volgende zin maken; Ik wil wel de tunnel door EN het is donker. Het woord MAAR is vervangen door het woord EN. Op deze manier zeg je op een duidelijke manier tegen jezelf WAT er daadwerkelijk is, zonder er een oordeel over te hebben. Je blijft door deze denkwijze meer in contact met de situatie zonder dat jouw gedachten afdwalen naar het negatieve.


Zo zie je dat woorden meer kracht hebben dan jij kunt voorstellen. En ja, het zijn meer dan 2 woorden, maar de 2 is geschreven als getal :)