Klik & Lees meer: Tips voor het rijden in de winter

Tijdig van zomerbanden naar winterbanden

Winterbanden zijn een absolute voorwaarde. Ik hoor nog wel eens het argument "vijftien jaar geleden reden we toch ook gewoon met dezelfde banden door". Maar dit gaat niet meer op. We zien dat de zomerband minder all-round is dan vroeger, oftewel: winter- en zomerbanden zijn elk meer specifiek op hun taak berekend. Wat ik zelf zie, is dat automobilisten de extra veiligheidsmarge van winterbanden verkeerd gebruiken. Dat ligt in de trant van "mij kan niks gebeuren, want ik heb winterbanden", waarmee velen ook onder slechte omstandigheden even hard rijden als bij mooi weer. Dat is heel onverstandig, men vergeet een stelregel die ik heel vaak uitdraag. Als de snelheid verdubbelt, verviervoudigt de remweg. Dat is simpelweg natuurkunde. Dit betekent ook dat als je langzamer rijdt, dat je ondanks slechte weersomstandigheden toch op tijd kunt stilstaan.


Ritplanning en voorbereiding

Veilig rijden in de winter is vooral een kwestie van goede voorbereiding. Dat begint al bij het in de gaten houden van de weersvoorspellingen. Ieder jaar is er een flinke stijging in het aantal aanrijdingen bij de eerste sneeuwval. Als de sneeuwval aanhoudt of de sneeuw blijft liggen wordt dit minder, terwijl het even glad is. Men is niet voorbereid en speelt slecht in op wisselende omstandigheden. Door van te voren inzicht te hebben in de weersomstandigheden kan de ritplanning hierop aangepast worden. Voorkom stress en risico door de eerste dagen bij sneeuwval extra tijd in te plannen. Niet rijden, of niet onder gevaarlijke omstandigheden rijden, is ook een vorm van veiligheid in het verkeer.


Zorg voor goed zicht!

Als je toch besluit de weg op te gaan en het heeft gesneeuwd, dan gelden er nog een paar regels:

Bewaar een zonnebril niet in de auto: als die in een ijskoude auto ligt, zal die beslaan zodra deze op wordt gezet.

Maak ruiten goed schoon, het gemakkelijkst is met een spuitbus ‘de-icer’. De eerste vijf kilometer vanaf het vertrekpunt zijn de gevaarlijkste, daar gebeuren relatief gezien de meeste ongelukken. Hoe dom is het dan als je alleen maar een soort kijkgat in het besneeuwde of bevroren voorruit maakt?

Vergeet niet om jouw koplampen, knipperlichten en achterlichten sneeuw- en ijsvrij te maken.

Als je instapt, sla dan buiten de auto even de schoenen tegen elkaar om de sneeuw er vanaf te krijgen. Met besneeuwde schoenen op pedalen is vragen om problemen.


Is uw auto goed onderhouden?

De juiste onderhoud aan uw auto is erg belangrijk. Zorg in de winter niet alleen voor winterbanden, maar ook voor voldoende bescherming van het koelsysteem tegen vrieskou. Houd ook de ruitenwisservloeistof op peil met anti-vries. Zorg dat ruitenwisserrubbers in goede staat zijn en zorg voor goede verlichting.


Rijden op gladde wegen

Logisch, gebruik altijd de veiligheidsgordel. Maar als je een winterjas draagt, trek dan de gordel eerst nog even strakker aan. Mocht er wat gebeuren dan reageert uw gordelspanner minder goed als er een dikke luchtlaag tussen de gordel en jouw lichaam zit. Beter is om toch zonder winterjas achter het stuur te zitten!

Rij met gepaste snelheid en gelijkmatig want abrupte beweging kunnen een onnodige slippartij veroorzaken.

Hou meer afstand dan anders, denk om de verlenging van jouw remweg op nat of glad wegdek.

Let op overgangen in het soort wegdek. Hierdoor kan de stroefheid ineens erg veranderen. Op bruggen en viaducten kan het ook glad(der) zijn, dit komt omdat de wind er ook onderdoor kan. Rij zoveel mogelijk op het schoongemaakte deel van de weg. Op rijstroken waar niet is gestrooid of geschoven, is het meteen véél gladder.!

Mocht je toch in een slip raken, dan is de theorie: in het ABS remmen, koppeling in en blijven kijken en sturen in de richting waar je heen wilt. Voorkom kijken naar een obstakel, deze wil je niet raken!

Deze tips helpen jou om een veilig en verantwoord rijgedrag te hanteren tijdens de komende wintermaanden.