rijangst, noord-holland, noordholland, verkeersangst, angst om auto te rijden, auto angst, snelweg angst, cursus autorijden, verkeerstrauma, verkeersfobie, rijvaardigheidstraining, rijtest, CBR,

Rijangst: je bent niet de enige…

Als je denkt dat jij de enige bent met rijangst dan heb je het mis. Iedere automobilist heeft wel eens één of meerdere spannende situaties meegemaakt. Rijangst kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma na een ongeluk, een angststoornis of andere persoonlijke omstandigheden. Het is pas een probleem als je deze situaties daardoor gaat vermijden en dat je zoveel angst opbouwt dat je uiteindelijk helemaal niet meer durft auto te rijden.

Hoe kan jij jouw rijangst overwinnen?

Rijangst Noord-Holland is er in getraind om jou te helpen om jouw rijangst te verminderen en onder controle te krijgen. De training begint met een persoonlijke intakegesprek, waarin jij jouw wensen kenbaar maakt. Vervolgens gaan we samen aan de slag met een stukje theorie over denkpatronen om de rijangsten te begrijpen, in combinatie met praktische rijoefeningen. Zo kan jij lastige onzekerheden in het verkeer achter je laten.

Rijangst is eigenlijk een onderdeel van wat officieel Verkeersangst heet. Verkeersangst is de verzamelnaam voor verschillende soorten angsten die in het verkeer tot uiting komen en is onder te verdelen in drie categorieën: Rijangst, Verkeerstrauma en Verkeersfobie.

Rijangst

Rijangst kan ontstaan door een matige basisrijvaardigheid of weinig rijervaring. Andere oorzaken kunnen ondermeer zijn stress (burn-out), hsp, verminderde (psychische) conditie of een onverklaarbare angst. Bij vrouwen kan rijangst ontstaan tijdens of na de zwangerschap.Verkeerstrauma

Verkeerstrauma ontstaat na het meemaken van een verkeerservaring waarbij het (schok)verwerkingsproces niet is voltooid. Dit is merkbaar als er na drie maanden nog herbelevingen, nachtmerries, concentratieproblemen zijn en gedachten of gevoelens worden vermeden. Ook als het gevoel dat het ongeval opnieuw kan gebeuren aanwezig blijft.

Verkeersfobie

Verkeersfobie als iemand (irrationele) angst heeft voor een bepaalde situatie of object en daardoor dit gaat vermijden. Vormen van verkeersfobie zijn: autosnelweg, inhalen van vrachtwagens, rijden door tunnels, over bruggen en viaducten, rijden langs water en in parkeergarages.Symptonen

Het gevoel van intense angst en paniek, verhoogde hartslag, zweten, droge keel, pijn in de borststreek, duizeligheid, wazig waarnemen, gevoel van flauwte, licht in het hoofd, moeilijke ademhaling, angst om controle te verliezen, in sommige gevallen uitval van ledematen of tintelingen.

Verkeersangst belemmert dus bewegingsvrijheid en het gevoel veilig op de weg te zijn. Zoals het uitstellen van een APK keuring tot gevolg kan hebben dat de auto de weg niet meer op mag, zo kan het uitstellen van zelf rijden hetzelfde met zich mee brengen: nooit meer rijden. Een kortdurende “check-up” (een persoonlijke APK) kan uitkomst bieden.

Gevolgen

Verkeersangst levert eigenlijk alleen maar nadelen op. Het veroorzaakt vaak een flink gevoel van schaamte. Dus worden smoesjes verzonnen zoals: “ik neem het openbaar vervoer want er staan altijd zoveel files”. Verkeersangst vreet eigenlijk veel tijd.

Omrijden; zorgen dat iemand u kunt halen en brengen; afspraken uitstellen. Zowel binnen familierelaties als in de werkomgeving ontstaan vaak verwijten en irritaties. En het is hinderlijk en vernederend om u afhankelijk te voelen van anderen. En wat denkt u: u vindt de baan van uw leven maar weigert die omdat u dan veel de weg op moet!

De ervaring leert dat deze angsten niet zomaar verdwijnen en dat afwachten juist een averechts effect heeft.


Ik zit echt meer relaxed achter het stuur, dus ben blij dat ik dit traject met Rijangst Noord-Holland doorlopen heb.

Vrouw (23jaar) uit Purmerend